Meble i dodatki

Jak ułożyć sztućce na stole, by nie popełnić faux pas? Poznaj porady ekspertów z firmy Gerlach

• Zakładki: 121


Odpowiednio nakryty stół to sposób, by nadać chwilom odświętnego charakteru. Elegancki obiad lub wystawna kolacja wymagają właściwej oprawy. Szykując się do podjęcia gości, poświęcasz czas na znalezienie zastawy, która stanie się piękną ozdobą stołu i sztućców, które poprawią ogólne doznania kulinarnie. Kwestia ustawienia przedmiotów jest równie ważna, jak ich wygląd. Jak ustawić sztućce, by twoje wysiłki zostały docenione przez gości?

Jak ułożyć sztućce?

Proces układania sztućców można zamknąć w słowach harmonia i symetria. Sztućce muszą być rozmieszczone po obu stronach talerza – widelce na lewo, noże i łyżki na prawo.  Powinny zrównać się z dolną krawędzią dużego talerza. Musimy pamiętać o tym, by ostrze noża stołowego było skierowane w stronę talerza. Łyżkę do zupy umieszczamy miseczką do dołu.  Jeśli planujemy zaserwować przystawkę, za łyżką powinien znaleźć się nóż przystawkowy (jest ok. 2 cm krótszy niż nóż stołowy), zwany obiadowo-deserowym. Jego ostrze również musi spoglądać w stronę talerza. Po lewej stronie najbliżej talerza jest miejsce dla widelca stołowego, zwanego obiadowym. Rozpoznasz go po 4 długich ząbkach. Tuż za nim należy położyć widelec obiadowo-deserowy, który posiada 2 lub 3 ząbki. Nad talerzem układamy sztućce do deseru – widelczyk i łyżeczkę. Jeżeli deser wymaga wyłącznie widelczyka, układamy go trzonkiem skierowanym w prawo. Jeśli musimy skorzystać również z łyżeczki, wówczas trzonek widelca kierujemy w lewo. Łyżeczka musi być nad widelczykiem. 

Kilka ważnych wskazówek

  • Ustawienie sztućców w dużej mierze zależy od tego, jak skonstruowane jest menu.  
  • Sztućce zawsze muszą być układane zgodnie z kolejnością podawanych dań. 
  • Jeśli w menu nie znajdzie się zupa lub deser, zrezygnuj ze sztućców przeznaczonych do tych potraw.  Jeśli nie będziesz serwować zupy w głębokim talerzu, możesz zamienić klasyczną łyżkę na deserową. 
  • Przy każdym nakryciu mogą znajdować się nie więcej niż 3 pary sztućców.
  • W przypadku dodatkowych pozycji w menu, sztućce podaje się w momencie serwowania kolejnego dania. 
  • Żelazną zasadą jest używanie sztućców pochodzących z jednego kompletu.
comments icon0 komentarzy
0 komentarze
44 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *