Technologia indukcyjna jest stosunkowo nowym rozwiązaniem, jeśli porównamy ją do innych metod. Może to być jeden z powodów, dlaczego wśród płyt narosło tak wiele mitów i nieprawdziwych przekonań. Które z nich są najpopularniejsze?
Mit 1: Gotowanie na płycie indukcyjnej jest trudne
Zwykle pierwsze użycie płyty indukcyjnej bywa dla nas trudne. Nic w tym dziwnego, nie jesteśmy przyzwyczajeni do takiej metody przygotowywania posiłków. Nie oznacza to jednak, że nie możemy się tego nauczyć. Oczywiście będzie to wymagać od nas czasu i cierpliwości, ale potem z pewnością nie będziemy chcieli wracać do innych sposobów gotowania.
Mit 2: Garnki indukcyjne są drogie
Bardzo popularnym przekonaniem i jednocześnie mitem jest to, że na każdy zestaw garnków na indukcję jesteśmy zmuszeni wydać fortunę. Faktem jest, że kuchnie indukcyjne pojawiają się w coraz większej ilości domów, a tym samym zapotrzebowanie na naczynia kuchenne wzrasta. Na rynku więc znajdziemy wiele garnków, patelni czy nawet zestaw garnków i patelni dostosowany do indukcji w znacznie niższych cenach. Często bywa też tak, że posiadamy już w domu naczynia, które mogą być wykorzystane na płycie.
Mit 3: Płyty indukcyjne są niebezpieczne
Prawdopodobnie jest to najpowszechniejsze i najczęściej powtarzane błędne przekonanie. Rzeczywiście płyty indukcyjne emitują promieniowanie o niskiej częstotliwości, jednak naukowo udowodniono, że nie jest ono groźne dla zdrowia użytkowników. Co ciekawe, płyty indukcyjne są uważane za jedne z najbezpieczniejszych sposobów gotowania.
Na temat użytkowania płyt indukcyjnych urosło mnóstwo mitów. Warto jednak wiedzieć, że to bardzo ekonomiczne i energooszczędne rozwiązanie.
Fot. Shutterstock